Hvordan går du og din hund tur?

Det er slet ikke så nemt, som det umiddelbart lyder: at gå en dejlig tur med sin hund. Det kræver en del træning og jeg vil i dette afsnit forsøge at give lidt tips til, hvordan du lærer at gå tur med din hund.

silhouette of a woman walking her dog on uphill pathway

Det første man skal huske på, er, at en gåtur for en hund er lidt ligesom at læse en avis. Alle nyhederne er samlet på turen og alt skal naturligvis undersøges til mindste detalje. Det skal forstås således, at din hund kan dufte, hvem der har gået på ruten, hvornår og sikkert også hvorfor. Den kan dufte andre dyr og mennesker.

Det skal du som hundeejer, respektere og dermed give den lov til, men kun på visse tidspunkter af turen som du bestemmer. Så vær opmærksom på lygtepæle, andre hundes efterladenskaber o. lign. områder, der kan være interessante for din hund.  
Men inden det kommer dertil, skal du have lært din hund, at det kan betale sig at gå pænt i snoren, dvs. ikke trække.

Snoren skal hænge som en blød bue under hele turen. Om din hund går lidt foran eller lidt bagved dig, er fuldstændig underordnet (det har intet med dominans at gøre, hvis din hund går foran dig!).
Det vigtigste er, at snoren er blød – strammer snoren, kan din hund mærke det. Er det i halsbåndet, strammer det om dens hals og det kan få uheldige konsekvenser.
Det skal øves:

Hold en godbid ved din hund, mens den går ved siden af dig med en blød snor. Giv en godbid løbende for at belønne den gode adfærd. Du skal i starten give din hund godbidder kontinuerligt for at holde opmærksomheden på dig og for at vise, hvad det er du vil. Derefter skal der gives en af og til (og det er naturligvis kun når din hund går som den skal, i.e. med en blød snor).
Strammer snoren, skal du stoppe med at gå og afvente, at din hund kigger på dig (du skal ikke sige noget, blot vente på, at din hund kigger på dig). Når din hund kigger på dig, skal du belønne din hund med en godbid og verbal ros (når din hund kigger på dig, er det lidt det samme som at den spørger dig ”hvorfor stopper vi?” “Hvad sker der?”). Den skal belønnes for at søge din opmærksomhed og derefter starter I gåturen igen med blød snor.

Når din hund har forstået at snoren skal være blød (at din hund skal være i nærheden af dig og ikke trække), kan du øve andre kommandoer som “søg” (når den kan snuse i jorden), løb (hvis der er mulighed for fri løb) osv.

Det tager tid, men det kan betale sig.
Det er trods alt hyggeligere at gå tur med sin hund end omvendt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *