Leg eller Alvor?

I hjem, hvor der bor flere katte sammen, vil der uden tvivl opstå slåskampe kattene imellem. Men hvornår er det leg og hvornår er det alvor?

Et nyt studie fra University of Veterinary Medicine and Pharmacy i Slovakiet samt University of Lincoln i England, har gjort det nemmere for katteejere, at skelne mellem alvor og leg, når katte slås. Det er vigtigt at kunne se forskel, så man som katteejer kan vurdere, om der skal laves ændringer i kattehjemmet, da alvor mellem katte kan føre til kronisk stress hos enten den ene kat eller dem begge.

Studiet kan du finde HER, men kort fortalt er nedenstående værd at holde øje med, når dine katte slås:

Ved leg, er der ingen eller meget lidt vokalisation samt ofte tæt fysisk kamp (især blandt unge katte).

Ved alvor, er der vokalisation (f.eks. knurren eller hvæs), lange inaktive pauser (hvor kattene i pauserne, f.eks. gør sig mindre), og jagt (den ene kat løber efter den anden eller den ene kat løber væk).

Dog kan en kamp sagtens starte som leg og udvikle sig til alvor. Det kan også være, den ene kat vil lege, mens den anden ikke vil og adfærden vil i disse tilfælde vise både ”leg” og ”alvor” i kampen.
Det generelle forhold mellem kattene skal derfor altid tages i betragtning, inden man afgør om der er spændinger kattene imellem.
Alvorlig kamp mellem katte, der i øvrigt har et godt forhold, bør man som udgangspunkt ikke bekymre sig over.
Er der derimod et generelt dårligt forhold mellem kattene, bør man være bekymret, hvis kattene har kampe med aggressiv adfærd (alvor) da spændinger mellem kattene kan have fysiske og psykiske konsekvenser.

Er du i tvivl om dine kattes generelle forhold er godt eller dårligt?

Katte, der sover sammen, vasker samt nusser hinanden og hilser på hinanden med ørerne fremadrettet, har et godt forhold. Derimod, har katte, der ikke sover sammen (men ved siden af hinanden med afstand), ikke vasker eller nusser hinanden, et knapt så godt forhold.

Katte er selektive og det er ikke nødvendigvis alle, den fungerer lige godt med. Oftest tolererer de hinandens selskab i hjem med flere katte og du har måske ikke lagt mærke til, om de kommer godt ud af det med hinanden. Det er derfor værd at notere, om der er, eller kommer, ændringer i adfærden og hvordan de slås.

Der er naturligvis også andre kommunikationsformer blandt kattene, herunder ansigt, krop og hale, der viser hvorvidt de er bedste venner eller ikke, hvordan din kat har det – om den er tilfreds med sin tilværelse, bor i et anspændt miljø (i.e. stressende miljø) eller om den har smerter, men dette indlæg og studiet, fokuserer først og fremmest på adfærden blandt katte, der slås.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *