FRA VIDENSKABENS VERDEN

ER KATTE LIGEGLADE MED DERES EJER?

Undersøgelser fra Lincolns Universitet, UK, der netop er blevet publiceret, tyder på, at katte er ret så ligeglade med deres ejer – i hvert fald i forhold til tryghed og sikkerhed. De føler sig nemlig ikke mere trygge eller sikre med deres ejer i nærheden og det tyder endvidere heller ikke på, at katte kan have separationsangst når ejeren ikke er hjemme, hvilket man ellers hidtil har ment.

Dette er meget ulig undersøgelser, der er lavet med hunde. De viser nemlig, at hunde har et stort tilknytningsforhold til deres ejer, kan have separationsangst i ejerens fravær og søger ejeren for tryghed. De vil med andre ord, ikke kunne klare sig uden deres ejer.

Er det så dårlig nyt for katteejere?

Tværtimod!
Hvis katte, sagtens kan klare sig selv, tyder det jo på, at de kan lide at være hos os. Katte ønsker ikke at bo i et uvelkomment hjem, de ville hellere gå deres vej – og sagtens være i stand til at klare sig selv. Så katteejere bør i stedet glæde sig over undersøgelsen, da den samtidig viser, at kattene ønsker at bo hos os.

Det skal da også understreges at katte sagtens kan knytte bånd til ejeren og nyde ejerens selskab, men bliver katte bange, vil de ikke søge ejeren, men derimod et højt skab, en seng eller et andet godt gemmested. Det vil derfor være en god idé som katteejer, at sørge for, at katten har gode gemmesteder.

Du kan læse hele undersøgelse ved at følge dette link: plos one


SYNSSANSEN DOMINERER LUGTESANSEN

Katte er født blinde og er derfor meget afhængige af deres lugtesans for at få mad. Efterhånden som de vokser og får øjne, bliver synssansen for de fleste katte mere vigtig i jagten på mad. Dette har et hold forskere fra Lincolns Universitet (UK) netop bevist.

Denne opdagelse kan være med til at forklare, hvorfor vores katte bl.a. reagerer forskelligt på nye genstande i vores hjem. Hvor nogen katte har tendens til at blive stressede eller markere på dem, virker andre katte uinteresseret. Forskellen kan ligge i, at nogle katte er mere lugteorienteret (og vil derfor reagere på nye genstande) hvorimod andre er mere synsorienterede (og er derfor ikke interesseret i nye genstande).

killinger.jpg
Kattes lugtesans er ca 14 gange bedre end menneskets og de kan se klart i 1/6 af det samme lys som os.

Lugtesansen er dog stadig meget vigtig – også for de synsorienterede katte, da en del af kommunikationen mellem katte foregår ved at afsætte duftstoffer som andre kan lugte (det er bl.a. derfor at katte gnubber sig op af ting).

Du kan læse mere om opdagelsen her (abstrakt).


KROPSSPROG OG FORSTÆRKNING

Positiv forstærkning er som tidligere nævnt, den mest effektive måde at lære et dyr en ny adfærd på. Men hvornår skal man give positiv forstærkning?

Jeg plejer at sige “på sekundet”, velvidende at det nærmest er umuligt – også selvom man bruger en sekundær forstærker.
Canine Science ForumMen, der er noget om det. Et studie, der blev præsenteret på Canine Science Forum i Lincoln, UK, 2014 viser, hvor vigtig “på sekundet” er:
60% ud af 20 hunde lærte en opgave ved at blive belønnet med det samme (= 0 s. forsinkelse), hvoraf kun 25% ud af 20 hunde lærte det ved 1 s. forsinkelse.

Det er for så vidt ikke så overraskende, men det er jo interessant, at vores dyr alligevel lærer en opgave selvom belønningen ikke bliver givet på sekundet.

Hvorfor?

Et foreløbigt studie viser, at vi ved hjælp af vores krop (hænderne især),  i træningssituationer, ubevidst giver den opmærksomme hund et tegn på, at han/hun vil blive belønnet.
Studiet viste ydermere at tiden mellem en fysisk gestus (f.eks. en håndbevægelse) og en sekundær forstærker (f.eks. en klikker; verbal ros) varierer mellem 0,2s -0,54s.
Selvom det lyder af ingenting, har det stor betydning – og endnu en gang viser det, hvor vigtigt vores kropssprog er når vi træner dyr.

Det bliver spændende at se, hvad det opfølgende studie viser!
I mellemtiden, husk at give postiv forstærkning på sekundet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.